Als woorden het niet kunnen zeggen....

In je leven maak je kleine en grote veranderingen mee en zo krijgen we allemaal te maken met verlies en rouw. Van verhuizen, verandering van baan tot afscheid van geliefden. Zo'n verandering of soms meerdere tegelijk brengt een mengeling van gevoelens, verwarring en stress met zich mee. Hoe ga je daar mee om?

Als je het lastig vindt om je beleving te verwoorden maar je wel aandacht wilt geven aan alles wat je innerlijk beleeft, kun je jezelf gunnen je gevoelens op een creatieve manier te doorleven.

In drie ochtenden nodigen wij, Baaike (rouw en ritueel begeleider) en Els (haptotherapeut), je uit heel concreet met materialen aan het werk te gaan. Om stil te staan bij wat de verandering voor je betekent, om gevoelens ruimte te geven, inzichten te krijgen en op een andere manier verder te kunnen met je verlies.

We starten de eerste ochtend met het stevige materiaal klei. De volgende ochtend gaan we aan de slag met het zachte materiaal vilt en we besluiten met het materiaal papier. Je werkt individueel. Je aandacht is gericht op je eigen proces. Ter afsluiting van de ochtend kan je daar, als je dat wilt, iets over delen. De groep bestaat uit max 4 deelnemers.

 

Data: 20 maart 2024, 10 april 2024 en 8 mei 2024.

Adres: Portengen 34 A, Kockengen Tijd: woensdagochtend van 10 tot half 1.

Kosten: 180 euro voor drie ochtenden incl. materialen.

Bel voor aanvullende informatie naar mij: 0637229778 of naar Els: 0628870402 of

Aanmelden: info@baaikebrand.nl of natuurlijkeweerklank@gmail.com

 

Gesprekken over leven in Tussenland

Het zal je overkomen, dat je te horen krijgt dat je lijdt aan een ziekte waarvan je niet meer geneest en waaraan je dus uiteindelijk zult overlijden. Hoe moet het dan verder? Hoe leef je door in dit Tussenland (de term leende ik van Jannie Oskam die er een boek over schreef, een aanrader)? Hoe geef je daar vorm aan, want het hoeft niet te betekenen dat je binnenkort al gaat overlijden. Blijf je werken? Ga je je bucketlist afwerken? Hoe gaan de mensen om je heen met jou om en hoe ga jij met hen om? Hoe zit het met de zorgverleners?
Allemaal vragen waarover je, als je in dat Tussenland leeft, met mij en een cohost eens in de maand in gesprek kunt in het Samen Sterk Huis in Woerden.
Graag wel even aanmelden, het aantal deelnemers is beperkt. Kijk op www.samensterkhuis.nl
En mocht je er niet in een groep over willen praten, neem dan contact met me op, dan bekijken we samen wat er mogelijk is.
 

Gesprekken over rouw

Voor het Samen Sterk Huis in Woerden verzorg ik samen met een cohost een gespreksgroep rondom rouw. In een groep van maximaal 6 mensen bespreken we de rouw die de deelnemers ervaren, het proces waar ze in zitten, het verdriet wat ze ervaren en soms niet kunnen delen. Het komt voor dat ze hun eigen verdriet niet herkennen. Wat fijn is het dan dat er lotgenoten zijn die sommige dingen herkennen. Dat geeft erkenning. Het verdriet mag er zijn. 

Zo verlichten ze elkaars pad en dat van henzelf.

Heb jij belangstelling? Kijk dan op www.samensterkhuis.nl

Mocht je niet in een groep willen praten, laat het me weten, dan bekijken we samen wat mogelijk is.

Rouwbegeleiding

Bij Buro Nazorg volgde ik de opleiding Rouwbegeleiding. Een inspirerend jaar met mooie gesprekken en veel leermomenten. Nu ben ik nog beter in staat om iemand met een verlieservaring bij te staan. Wil je weten of ik iets voor je kan betekenen, kijk dan hier of neem contact met me op.

Register Ritueelbegeleider

Sinds kort bevind ik mij in een illuster rijtje collega's die aantoonbaar vakbekwame ritueelbegeleiders zijn.
De beroepsvereniging, de LBvR, heeft een beroepsstandaard opgesteld (lees hierover meer op de site van de LBvR). Ritueelbegeleiders die dat willen, worden getoetst en als ze de toetsing positief hebben afgesloten, worden ze toegelaten tot het register.
Ook ik liet me langs de meetlat leggen.
De voorbereiding bestond uit het onderschrijven van de beroepsstandaard, het verwoorden van mijn visie, het reflecteren op een uitvaart die ik verzorgd had en het vormgeven van een ritueel op basis van een casus die werd voorgelegd.
Nadat mijn schriftelijke inbreng positief beoordeeld was mocht ik de mondelinge toetsing doen. Wat een feest was dat! Drie kwartier met vakmensen praten over dat vak, mijn passie voor het voetlicht brengen, mijn kennis en kunde als ritueelbegeleider verwoorden, aantonen wat een ritueel voor effect kan hebben.
's Middags kwam het verlossende woord. Ik mag toetreden! Ik ben er heel blij mee.
Wil je weten wat ik als ritueelbegeleider voor je kan betekenen? Neem dan contact met me op, dan gaan we in gesprek.

 

Ambassadeur

Voor www.doodgewoonindeklas.nl ben ik ambassadeur. Ik ga met kinderen van groep 7 en 8 in gesprek over van alles rondom de dood. De kinderen stellen de meest uiteenlopende vragen en ik geef ze eerlijk antwoord. Zo ontstaan mooie momenten. Wil jij ook een gastles op jouw school? Neem dan contact op met mij of kijk op www.doodgewoonindeklas.nl